Kelim tapijten, handgeweven en uniek

Wil je je interieur eens op een andere manier vormgeven en ben je op zoek naar een originele eyecatcher? Een kelim tapijt creëert niet alleen een warme oosterse sfeer in huis, maar geeft je woning ook een unieke uitstraling. Kelim tapijten zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, patronen, kleuren en maten.

Wat zijn kelim tapijten?

Kelim tapijten zijn één van de bekendste en meest populaire oosterse tapijtsoorten. Misschien weet je niet wat een kelim tapijt is, maar je zal de typische look vast herkennen als je er eentje ziet. De oosterse tapijten bevatten vaak ingewikkelde en/of geometrische designs die meteen in het oog springen.

Meestal worden kelim tapijten van schapenwol of geitenhaar gemaakt. Om de wol te kleuren worden er plantaardige materialen gebruikt. Hierdoor krijgen de tapijten een warme en heldere kleur.

Kelim, een speciale weeftechniek

Kelim tapijten worden al eeuwenlang door nomaden met de hand geweven. De nomadische stammen hanteren een heel speciale weeftechniek. ‘Kelim’ is namelijk Turks voor ‘een bepaalde weeftechniek’. Door deze bijzondere techniek toe te passen hebben kelims altijd een lage pool en een stevige vlakke structuur. Hierdoor zijn ze erg robuust waardoor je ze gemakkelijk kan schoonmaken.

Wist je trouwens dat een kelim tapijt geen voor- of achterkant heeft? Door de speciale weeftechniek zijn de patronen aan beide zijden meestal gelijk waardoor je geen verschil ziet aan de voor- of achterkant. Hierdoor kan een kelim dus perfect gebruikt worden als vloerkleed, maar ook als wandkleed. Of je kan het op je bed leggen of gebruiken als picknickkleed. Veel moslims gebruiken het ook als bidkleed. Doordat kelims zo licht zijn kan je ze gemakkelijk opplooien en terug opbergen.

Ook vroeger al werden kelim tapijten op verschillende manieren gebruikt. De oosterse vloerkleden werden als een echt kunstwerk beschouwd, maar dienden daarnaast ook als tentdoek, verpakking voor etenswaren en als vloerkleed om gasten op te ontvangen.

Op zoek naar een kelim tapijt?

Benieuwd hoe een kelim tapijt jouw interieur kan opfleuren? Of wil je graag meer informatie? Neem gerust contact met ons op of kom eens langs in onze toonzaal te Hamme. We helpen je met veel plezier verder.

Scroll naar boven