Hoe kan ik looplijnen in mijn tapijt voorkomen?

Iedereen heeft een looprichting in zijn huis. Je hebt een vaste manier om naar de keuken, het toilet of de telefoon te wandelen. Op zich is dat heel normaal, maar heb je een tapijt in huis? Dan wordt de ene kant vaker bewandeld dan de andere kant. Het gevolg? Na verloop van tijd begin je looplijnen te zien.

De oplossing voor looplijnen in je tapijt

Heel wat mensen hebben een tapijt in de woonkamer liggen, vlak aan de zetel. Het zorgt voor een warme sfeer in huis en kleedt je interieur mooi aan. Maar aan de kant waar meer gezeten wordt, zal het tapijt meer afzien. En dat zie je na verloop van tijd.

Hoe snel zie je looplijnen verschijnen? Het is moeilijk om daar een termijn op te plakken. Veel hangt af van de kwaliteit en soort vezel van het tapijt. Zo liggen viscose en katoen veel sneller plat dan wol, want dat is veerkrachtiger. Hoogpolig tapijt, met langere haren, zal ook sneller plat liggen dan tapijt met korte haren.

Of je nu een tapijt hebt van wol of viscose, met korte of lange haren, de manier om looplijnen te voorkomen is hetzelfde: jaarlijks je tapijt 180 graden draaien. Zo worden de looplijnen gelijkmatiger verdeeld. Want je zetels komen ook eens op de andere kant van het tapijt te staan. Dat geldt trouwens voor alle tapijten in huis: in je eetkamer, het salon, de hal en naast je bed.

Shading in tapijt: een opmerkelijk fenomeen

Soms krijgen we verbaasde mensen over de vloer. In hun tapijt zijn plots grillige vlekken verschenen, alsof er een emmer water over is uitgegoten. Terwijl dat helemaal niet het geval is. Dit fenomeen heet shading.

Shading is een verschijnsel waarbij sommige poolharen van je tapijt door aardstralen plots in de andere richting gaan staan. Normaal vallen alle haren van een tapijt naar links of naar rechts. Toch gaat bij shading een deel plots naar de andere kant staan, zoals bij een weerborstel in je haar.

Shading is dus zeker geen fout in het tapijt, maar het heeft alles te maken met aardstraling. Er wordt al jarenlang onderzoek naar verricht, voorlopig zonder oplossing. Vervang je je tapijt? Dan kan het zijn dat er opnieuw shading optreedt. Of net niet. Bovendien heeft het niets met kwaliteit te maken. Zowel goedkope als dure tapijten kunnen erdoor getroffen worden.

Scroll naar boven