Wat is de juiste maat voor een tapijt in de eetkamer?

Niet alleen de kleur en het materiaal bepalen de uitstraling van je tapijt, ook de afmetingen zijn cruciaal. Een te nauw tapijt verkleint de ruimte, een te groot tapijt komt onhandig en zwaar over. Enkel de juiste afmetingen geven je interieur een ruimer gevoel. In dit artikel vertellen we je graag alles over de perfecte maat voor je tapijt in de eetkamer. 

 Hieronder bekijken we de ideale maten voor tapijten in de eetkamer. Lees ook zeker ons artikel over de ideale maten voor tapijten in de woonkamer en de hal.  

 De juiste maten voor de eetkamer 

De ideale maten voor een tapijt onder de eettafel zijn afhankelijk van het type tafel en de stoelen. Lengte en breedte zijn altijd in verhouding volgens de gulden snede. Is het tapijt te smal, dan krijg je een lopereffect. Courante maten voor eetplaatsen zijn 2 x 3 meter, 2,50 x 3 meter of 2,50 x 3,50 meter.  

 De standaardregel voor stoelen met rechte poten naar beneden luidt: neem de breedte van de tafel en tel er een halve meter bij langs weerszijden. Stoelen met een gekruiste poot, schuine poten naar achter of een glijder (met een s-vorm in het profiel) vragen meer plaats: 60-65 cm langs weerszijden. Voor stoelen met armleuningen of zeteltjes tel je 80 cm langs weerszijden bij.  

 De lengte van je tapijt 

En wat met de lengte? Plaats je ook op de kop van de tafel stoelen, tel dan tussen de 60 en 80 centimeter bij de lengte. Staan er geen stoelen, dan volstaat 30 centimeter speling aan beide zijden. Bij een ronde tafel met 4 stoelen is het leuk om een vierkant tapijt te gebruiken. Plaats de stoelen zo zodat je ze in de hoeken kunt achteruitschuiven.  

 Vraag raad in de winkel 

Vraag steevast raad in de winkel of bij de leverancier van het tapijt. Zij hebben de ervaring en kunnen je perfect vertellen welke maat voor jouw interieur ideaal is. Bij Verco Tapijten komen we zelfs bij je thuis langs zodat je met je eigen ogen ziet wat het effect van het tapijt op je interieur is, alvorens je het aankoopt.  

Bezoek onze showroom 

Scroll naar boven