Het geheim van tapijten die jaren meegaan

Wie een tapijt aankoopt, wil er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Een regelmatig onderhoud is daarom een must. Maar uiteraard speelt ook de kwaliteit van de gebruikte stoffen en de knooptechnieken een rol. In dit artikel gaan we dieper in op de aspecten die de levensduur van je tapijt beïnvloeden. 

 De kwaliteit van het tapijt 

Een tapijt gaat gemakkelijk 30 tot 40 jaar mee. Maar een lange levensduur begint bij de kwaliteit van het tapijt. Dat geldt zowel voor machinale als handgeknoopte tapijten. Hoe dichter geknoopt of geweven, hoe vaster het tapijt. Het blijft dus langer zijn vorm. Een losser tapijt, daarentegen, verliest snel zijn vorm. Een zeer fijn machinaal geweven tapijt gaat bijvoorbeeld langer mee dan een grof handgeknoopt tapijt.  

 Ook de materialen hebben een impact op de levensduur van het tapijt. Wol is de meest levendige en veerkrachtige vezel. Iraanse wol, Nieuw-Zeelandwol en Himalayawol zijn het stevigst omdat deze wolgaren de dikste kern hebben. Vandaag wordt er echter tapijt gemaakt van allerlei vezels: natuurzijde, bamboezijde, katoen, linnen, viscose, liocell, tenselgaren, … Elk met zijn eigen uitstraling en kenmerken.

 Het onderhoud van het tapijt 

Een wollen tapijt is het makkelijkst te onderhouden. Wol is zeer krachtig en makkelijk te reinigen. Let wel dat je de vlek niet laat intrekken, maar behandel het tapijt onmiddellijk.  

 Hoe ga je te werk? Met bruiswater kun je wonderen verrichten. De gemorste borrelt dan letterlijk op uit de vezels. Spoel daarna het geheel af met lauwwarm water met een beetje wolwasmiddel en dep de vlek uit met een witte vod (zodat deze geen kleur afgeeft). Belangrijk: niet wrijven, want zo zou je de vlek alleen maar vergroten. Spoel het tapijt, ten slotte, nog even af met proper lauw water. 

 Bij niet-wollen tapijten hangt het onderhoud af van de vezel. Het ene tapijt is al moeilijker te reinigen dan de andere. Viscose klit bijvoorbeeld samen, en dat blijf je zien. Veelvuldig stofzuigen is sowieso de boodschap. In het begin pluist een wollen tapijt wel, maar dat is normaal en gaat voorbij. Een tapijt van slechte wol blijft pluizen.  

 Nog een goeie tip: draai je tapijt jaarlijks om zodat de slijtage gelijkmatig verdeeld wordt. Is het tapijt heel vuil, laat het dan professioneel reinigen met natuurlijke producten. Ga te rade bij een specialist.  

 Neem contact op 

Scroll naar boven