Welk tapijt is geschikt voor vloerverwarming?

Niet elk tapijt is geschikt in combinatie met vloerverwarming. Sommige tapijten verlagen de efficiëntie van de vloerverwarming. Laat je daarom goed informeren voor je een aankoop doet. In dit artikel geven we alvast een eerste aanzet.

1) Vermeld in de winkel dat je tapijt op vloerverwarming zal liggen

Of een tapijt geschikt is voor vloerverwarming heeft niets te maken met de kwaliteit of het materiaal, wél met de rug van het tapijt. Vermeld in de winkel dus zeker dat je specifiek op zoek bent naar een tapijt dat kan samengaan met vloerverwarming.

2) Plastic, mouche, latex of doek zijn niet geschikt

De rug van het tapijt mag niet gemaakt zijn van plastic, mouche of latex. Deze materialen zijn niet warmtedoorlatend, waardoor het warmteverlies van de vloerverwarming erg groot is. Op termijn kan dit ook geurhinder geven en resulteren in geïrriteerde ogen. Ruggen van mouche verpulveren onder invloed van de warmte, waardoor het tapijt volledig stuk gaat.

Tapijten met een doek als rug zijn niet altijd ok. De lijm waarmee het doek is vastgezet, kan het begeven. Gevolg? Het doek komt los en het tapijt gaat stuk.

Alle hierboven opgesomde rugmaterialen vind je in het goedkopere tapijtsegment. Algemeen kun je dus zeggen dat goedkope tapijten geen match zijn met vloerverwarming.

3) Handgeknoopt tapijt is ideaal in combinatie met vloerverwarming

Handgeknoopte tapijten zijn dan weer wél ideaal voor vloerverwarming, want de knopen zijn warmtedoorlatend. En ook hoogpolig tapijt vormt geen probleem, zolang de rug maar voldoet.

4) Kamerbreed of vasttapijt zijn mogelijk, maar …

Kamerbreed tapijt of vasttapijt over de hele kamer kunnen in combinatie met vloerverwarming, maar een ideale oplossing is het niet. Er is namelijk altijd een stuk warmteverlies. Check daarom de productfiche van de fabrikant van het tapijt en kies sowieso voor een antistatisch vasttapijt. Anders kun je lichte elektrische schokken ervaren bij contact.

Kortom, wil je een tapijt combineren met vloerverwarming? Laat je goed adviseren. Heb je nog vragen? Kom langs in onze showroom.

Scroll naar boven