De juiste maten voor tapijt in de woonkamer en de inkomhal

Wil je een tapijt in je woonkamer of hal leggen? Neem dan niet enkel de kleur en de stof in overweging, maar besteed ook voldoende aandacht aan de verhoudingen en de juiste maat. Die hebben namelijk een grote impact op het eindresultaat.  

 In een vorig artikel gingen we al dieper in op de ideale maten voor tapijt in de eetkamer, hier focussen we op tapijt in de woonkamer, de inkomhal en de overloop. 

De ideale maten  voor tapijt in de woonkamer of salon 

Voor een salon zijn de ideale maten afhankelijk van de opstelling van de zithoek. Voor een hoeksalon of een twee- en driezitcombinatie zijn de maten  2 x 2,50 meter, 2 x 3 meter of 2,50 x 3 meter courant. De hoogte van de zetelpoten is bepalend: sluit de zetel aan op de grond, dan is het voldoende dat het tapijt ertegen aansluit. Heeft de zetel lage poten, dan is het mooi dat de voorste poten op het tapijt staan. Bij bankstellen met diepe onderkijk, is het mooi dat de zetel volledig op het tapijt staat.  

 Een relax of eenzit heeft vaak een ronde schijf als voet. Ofwel plaats je die volledig op of volledig naast het tapijt. Een zetel met een spinpoot plaats je met twee poten erop en drie poten ernaast. 

 De juiste maat voor een inkomhal of overloop 

Leg je een tapijt in de inkomhal of overloop? Zorg dan dat de deuren open kunnen. Het is geen goed idee om een deur over het tapijt te laten draaien. Ook een kast op een tapijt zetten is not done. Experimenteer ook zeker eens met de positionering van het tapijt. Evenwijdig met de muren is klassiek, schuin geeft dan weer een leuk en speels effect.  

Hoe weet ik welke maat de juiste is? 

Uiteraard is een goede meter een onmisbaar accessoire om de ideale maten te bepalen voor jouw tapijt in de inkomhal of overloop. Maar om het effect van het tapijt op je interieur écht goed in te schatten, is meer nodig. We geven daarom onze klanten vaak als tip om het tapijt alvast eens te leggen door middel van krantenpapier of een oud laken. Zo krijg je een beter idee van de verhoudingen en de impact op de ruimte.  

Bij Verco Tapijten komen we zelfs bij je thuis langs voor een presentatie zodat je het effect van het tapijt in je eingen interieur kan zien, alvorens je het aankoopt.  

Meer weten? Bezoek onze showroom. 

Scroll naar boven