Kan ik mijn tapijt laten herstellen?

Je hond bijt een hoek uit het tapijt, je dochtertje morst er warme chocolademelk over, of de randen beginnen te rafelen … Allemaal geen leuke scenario’s, maar gelukkig zijn ze ook niet onoverkomelijk. Je tapijt laten herstellen is soms makkelijker dan je denkt. Veel hangt af van de manier waarop je tapijt gemaakt is. Hieronder meer.

Handgeknoopt tapijt herstellen

Heeft je hond een hoek uit het tapijt gebeten? Dat kan bij handgeknoopte tapijten bijna onzichtbaar hersteld worden. Als eerste stap zal de hersteller nieuwe kettingdraden trekken. Daarna kleurt hij de wol, voert de juiste knoopjes in en zet de originele afwerking eraan.

Is je handgeknoopt tapijt versleten aan de franjes of boorden? Dat is normaal, want daarover wordt het meeste gelopen. De boorden kan je aan de lange kanten herafnaaien in de juiste kleur en zo herstellen. Franjes kan je dan weer herstellen met een kelimboord (een stukje plat weefsel), of door ze in te korten.

Voordat je herstellingen laat uitvoeren, moet je jezelf de vraag stellen: is mijn tapijt de investering waard? Aangezien handgeknoopte tapijten ook met de hand hersteld worden, kost dat best wat tijd en geld. En de herstelkosten moet in proportie blijven.

Zo erven sommige mensen een tapijt van hun moeder of grootmoeder. In dat geval weegt de emotionele waarde op tegen de investering. Maar dat is niet altijd het geval. Daarom ga je best eerst langs een kenner voor professioneel advies. Zo is het soms technisch niet meer mogelijk om een tapijt te herstellen. Het is dan zo oud dat de draden afbreken.

Machinaal gemaakt tapijt herstellen

Machinaal gemaakte tapijten zijn moeilijker te herstellen. Het is bijna niet mogelijk om ze terug in hun originele staat te krijgen. Dat komt omdat ze geweven zijn in plaats van geknoopt. De enige oplossing kan zijn om het tapijt in te korten. Is er bijvoorbeeld een hoek afgebeten? Dan kan de hersteller het tapijt terug op gelijke lijn snijden en daarna afstikken met een lint.

Getuft tapijt herstellen

Tuften is een specifieke manier om tapijten te maken. Daarbij wordt een leeg doek opgespannen op een kader. Mensen schieten met een pistool handmatig draden in het doek. En zo krijg je een mooi resultaat. Bij dit soort tapijten is meer mogelijk qua herstellingen. Zo is het moeilijk om een afgebeten hoek te herstellen, maar heeft je hond gekrabd in het midden van het tapijt? Dat is een andere zaak. In het midden kunnen draden bij geschoten worden en zo kan het tapijt hersteld worden.

Gouden tip

Welk type tapijt je ook hebt, er geldt één gouden regel: draag zorg voor je tapijt. Op die manier kan je er veel langer van genieten. Zo is veel stofzuigen en af en toe 180 graden draaien belangrijk. Heb je een vlek op je tapijt? Meteen behandelen is de boodschap.

Begint je tapijt te verslijten of moet het hersteld worden? Grijp dan snel in en bel ons voor advies. Stuur gerust foto’s door of breng je tapijt naar ons. Stel dit niet uit want hoe langer je wacht, hoe erger de schade en hoe hoger de kosten. En dat wil je natuurlijk voorkomen.

Scroll naar boven