Vast-tapijt of vinyl: de voor- en nadelen op een rij

Twijfel je tussen kamerbreed tapijt of vinyl? Beide hebben hun voor- en nadelen. Wij vergelijken de prijs, de uitstraling, het onderhoud, de levensduur en nog tal van andere factoren die je keuze kunnen beïnvloeden.  

De prijs: vast-tapijt is duurder dan vinyl 

Vinyl is een kunststof vloerbedekking die gemaakt is van pvc. ‘Novilon’ is de bekendste merknaam en wordt daarom ook wel eens gebruikt om vinyl aan te duiden. Vinyl is relatief goedkoper, zeker in vergelijking met het betere vast-tapijt. Wil je een budgetvriendelijke vloerbedekking? Dan is vinyl ongetwijfeld de beste keuze. Het is ook goedkoper dan de meeste andere harde vloerbedekkingen, zoals laminaat en linoleum, en bovendien is het makkelijk te leggen. 

De uitstraling: variatie troef 

Zowel vast-tapijt als vinyl is beschikbaar in verschillende kleuren en patronen. Of je nu kiest voor een tegelvloer of plankenvloer of volledig uni : de variatie is enorm. Uiteraard is de uitstraling van zacht tapijt helemaal anders dan die van vinyl. Hier speelt je persoonlijke voorkeur en smaak een doorslaggevende rol. 

Onderhoud: dweilen of stofzuigen? 

Beide zijn onderhoudsarm. Een vinylvloer kun je dweilen, een vast-tapijt moet je grondig stofzuigen. Maak je een vlek op je tapijt, dan heb je wel iets meer werk om een perfect resultaat te verkrijgen (lees er alles over in onze onderhoudstips).  

Mensen met een stofallergie gaan er vaak van uit dat tapijt niets voor hen is. Maar dat klopt niet. Tapijten houden het stof vast. Het tapijt dan zeer grondig stofzuigen is dus de boodschap voor een beter luchtkwaliteit.  Terwijl het op een harde ondergrond net gaat opdwarrelen en zich dus makkelijker verspreidt.  

Levensduur  

Investeer je in een kwaliteitstapijt? Dan heb je een mooie vloerbedekking voor het leven. Vinyl is gevoeliger voor slijtage, zeker als het vaak belopen wordt. Een dunne toplaag gaat makkelijker afslijten, waardoor je na verloop van enkele jaren een nieuwe vloerbedekking moet leggen. Veel hangt uiteraard af van de kwaliteit en van de plaatsing.   

 Twijfel je nog tussen vinyl of vast-tapijt? Kom eens langs in onze showroom en ontdek ons ruim aanbod. Onze interieurexperts geven je graag een woordje uitleg. 

Scroll naar boven