Ik heb een stofallergie, is tapijt dan wel een goed idee?

In tegenstelling tot wat velen denken, is tapijt erg bevorderlijk voor de luchtkwaliteit in huis. Sterker nog: mensen met een stofallergie zijn eigenlijk beter af met een vast of laagpolig tapijt dan met een harde vloerbekleding. Waarom dat zo is, lees je in dit artikel.  

Maar we beginnen met het doorprikken van die andere populaire mythe over tapijt. Namelijk dat het de ideale huisvesting voor huisstofmijt is. Dat is pertinent onwaar. Huisstofmijt heeft een vochtige en warme omgeving nodig. Tapijt is té droog. Wie allergisch is aan huisstofmijt kan dus rustig een tapijt in de woon- of slaapkamer leggen.  

Tapijt: een beter alternatief dan harde vloerbedekking 

En ook wie een stofallergie heeft, is gebaat bij tapijt. In een kamer met een harde bekleding (zoals parket of vinyl) heeft stof namelijk vrij spel. Bij elke stap die je zet, waait het op en verspreidt het zich door de kamer (én je longen). Een tapijt houdt het stof beter vast, ook als je er over loopt. Voor de hygiëne is het wel belangrijk dat je het tapijt regelmatig stofzuigt. 

Ben je gevoelig aan stof, vermijd dan hoogpolige tapijten. Verkies kortpolig tapijt met een dichte structuur. De ruimte tussen de haren is beperkt, waardoor het stof zich minder makkelijk tussen de vezels kan nestelen.  

Allergisch aan wol? 

Ben je allergisch aan wol? Weet dat de reactie die een wollen tapijt uitlokt, eerder mild is, en in niets te vergelijken met bijvoorbeeld het dragen van een wollen trui. Dat komt omdat het tapijt zich op de grond bevindt, relatief ver dus van de luchtwegen. Neem je liever het zekere voor het onzekere? Kies een synthetisch tapijt met een polyamide vezel. 

Ben je gevoelig aan stof? Heb je een of meerdere allergieën? Laat het ons weten en wij zoeken samen met jou het ideale tapijt. We verwelkomen je graag in onze showroom

Scroll naar boven