Een traploper kun je op verschillende manieren bevestigen. Het hangt er maar vanaf welke soort trap je hebt (open of gesloten) en of je kiest voor een klassieke traploper of trapbekleding. We overlopen de verschillende mogelijkheden.
Open trap: twee bevestigingsmethoden
1) omslagen: de ‘ouderwetse’ manier waarbij de trede volledig wordt ingepakt met tapijt, zowel de boven- als onderkant. Dit is precisiewerk, want de naden moeten perfect uitgemeten worden zodat je ze niet kunt zien.
2) traptreden: op elke trede kleeft men een stukje tapijt met een hoekprofiel aan, wat de neus van de trede beschermt. De zogenaamde ‘halve maantjes’ zijn erg bekend, maar er zijn ook andere vormen mogelijk in een leuk kleurengamma. Dit type is heel makkelijk zelf te plaatsen.
Gesloten trap: 4 manieren om een traploper te bevestigen
1) clipsen: dit zijn haakjes die heen en weer klikken, waardoor er zowel links als rechts een stuk van de trap zichtbaar blijft. Op elke trede worden twee clipsen geplaatst die de loper vasthouden. Dit type wordt nog maar weinig gekozen. De meeste mensen vinden het een tikkeltje ouderwets.
2) traproeden: ook hier blijft er links en rechts nog een stuk van de trap zichtbaar. Op elke trede worden twee oogjes of klemmen bevestigd waarop de loper wordt gelegd. Daarna wordt de roede geplaatst. Tegenwoordig zijn roedes in verschillende materialen beschikbaar voor een rijkelijke uitstraling.
3) blind leggen: een klassieke traploper, maar er is geen bevestiging zichtbaar. Op elke trede en tegentrede plaatst men latjes met weerhaakjes waartussen de loper wordt gelegd. Dit is een erg populaire manier om een traploper te plaatsen, vanwege de neutrale uitstraling.
4) trap volledig bekleden (‘uitkleden’): de trap wordt volledig bekleed op de trede en de tegentrede. Het tapijt neemt de volledige vorm van de trap aan voor een neutrale uitstraling. Er is een ruime collectie vasttapijt beschikbaar.
Wil je een traploper kopen en professioneel laten plaatsen? Kom eens langs in onze showroom of neem contact op.