Tapijt en huisdieren, (g)een onmogelijke combinatie?

Huisdieren verliezen haar, hebben lange nagels en zijn meestal erg speels. Drie zaken die niet zo goed samengaan met een tapijt, zou je denken. En toch, mits de nodige voorzorgsmaatregelen kunnen ook honden- en kattenliefhebbers perfect een mooi tapijt in huis halen. Wij geven je alvast enkele tips. 

1) Kies voor kortpolig tapijt 

Kortpolig tapijt reinigt makkelijker dan langpolig tapijt. Bovendien is het voor katten minder aantrekkelijk om hun nagels in te zetten. Kies om diezelfde reden voor een eenvoudig afgewerkt tapijt, zonder franjes of geen structuurtapijt, want dat zijn meestal de eerste slachtoffers van je hond of kat. 

Hoogpolig tapijt is echt een no-go. Het is zeer leuk om te knabbelen, zich te schuren of om lekker zacht op te liggen. Bovendien stofzuigt dit type tapijt ook moeilijker, waardoor het in combinatie met huisdieren snel onhygiënisch wordt en zal geurhinder geven.  

2) Stofzuig regelmatig 

Wie huisdieren heeft, hanteert sowieso al vaker de stofzuiger. Stofzuig dan ook je tapijt minstens een paar keer per week. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, is het niet schadelijk voor je tapijt. Wees zeer alert voor urine- en maagzuurvlekken, want die trekken snel in het textiel.  

Behandel ze eerst met bruiswater en nadien met een zacht sopje. 

3) Geef je huisdier een eigen plekje 

Heb je je hond of kat graag dicht bij jou? Geef hem of haar dan een eigen plekje op of naast het tapijt. Leg een deken of een ander stuk vasttapijt ter bescherming en leer je viervoeter dat dit enkel voor hem/haar is. Krijg je bezoek van een ander hondje? Hou ze weg van je tapijt. De kans dat zij op je tapijt plassen, is erg groot.  

4) Herstel het tapijt in geval van schade 

Richt je huisdier toch schade aan? In de meeste gevallen is er gelukkig wat aan te doen. Bij handgeknoopte tapijten kunnen we de wol bijkleuren of nieuwe knopen leggen, bij machinale geweven tapijten ligt een reparatie iets moeilijker. We kunnen het tapijt verkleinen en opnieuw afwerken. 

Nog meer tips en advies voor dier en tapijt? Kom langs in onze showroom en vraag het aan onze experts! 

Scroll naar boven