5 verschillen tussen machinale en handgeknoopte tapijten

Ga je voor een machinaal of handgeknoopt tapijt? Voor je die vraag kunt beantwoorden, moet je natuurlijk weten wat het verschil is tussen beide. Dit artikel zet de belangrijkste verschillen op een rij.

1. Met de hand knopen vs met de machine weven

Een machinaal tapijt is geweven, een handgeknoopt tapijt is geknoopt. Elk land gebruikt daarvoor zo zijn eigen techniek. Zo verschilt de Iraanse knoop danig van de Nepalese of Afgaanse. De kunst van het knopen wordt er van generatie op generatie doorgegeven.

Bij de machinale tapijten zijn twee technieken courant: het weven met weefgetouw en het tuften. Het weven kan ook met de hand gedaan worden. Het gaat sneller dan knopen, maar het weefwerk is minder vast, en dus vervormbaar. Een machinaal geweven tapijt is vaster.

2. Kwaliteit en dichtheid van de poolharen

Hoe dichter de poolharen bij elkaar staan, hoe vaster het tapijt en hoe hoger de kwaliteit. Een handgeknoopt tapijt is over het algemeen het beste, al zijn er wel uitzonderingen. Er bestaan namelijk handgeknoopte tapijten die heel snel loskomen. De dichtheid van een tapijt kun je eenvoudig achterhalen door te voelen.

3. Chemische vs natuurlijke kleuring

Bij machinaal geweven tapijten is de wol chemisch gekleurd. Bij de handgeknoopte tapijten kan de kleuring chemisch of natuurlijk gebeuren. In het tweede geval gebruikt men of natuurproducten en mengsels of bloemextracten en gesteente. De kleuring gebeurt dan met de losse hand, wat van het tapijt een uniek stuk maakt. De kleurschakeringen zien er ook levendiger uit dan een chemisch gekleurd tapijt.

4. Duurzaamheid van machinale en handgeknoopte tapijten

De kwaliteit en dichtheid zijn heel belangrijk voor de duurzaamheid van het tapijt. Hoe fijner de kwaliteit, hoe langer de levensduur. Zeer dicht machinaal geweven tapijten en handgeknoopte tapijten van topkwaliteit gaan het langst mee: 25 tot 30 jaar en langer. Let wel, een degelijk onderhoud is altijd noodzakelijk, ongeacht de kwaliteit.

5. Prijs van machinaal vs handgeknoopt tapijt

Machinaal geweven tapijten zijn betaalbaarder dan handgeknoopte. Maar in beide categorieën heb je heel dure en goedkopere modellen. Factoren die de prijs beïnvloeden zijn: de kwaliteit, de dichtheid en de manier van kleuren.

Om de juiste keuze te maken, is het belangrijk dat je je goed informeert. Daarvoor ben je bij Verco Tapijten aan het juiste adres. Onze interieurspecialisten staan je graag te woord.

Bezoek onze showroom.

Scroll naar boven