Welk tapijt kan je onder de eettafel leggen?

Een tapijt in de eetkamer is niet alleen gezellig, het geeft de hele ruimte ook een meerwaarde. Maar welk type tapijt leg je nu het best onder een eettafel? En met welke regels hou je het best rekening? In dit artikel zetten we een aantal tips op een rij.

Welke soorten tapijt passen onder een eettafel?

De meeste tapijten kunnen zo onder de eettafel komen. Van een stuk vasttapijt (voor wie het budgetvriendelijk wil houden) tot een machinaal of handgeknoopt tapijt: alles is mogelijk. Enkel een hoogpolig tapijt raden we af om praktische redenen: stoelen laten zich namelijk niet vlot onder de tafel schuiven op een tapijt met lange haren.

Hoe bepaal je de juiste afmetingen?

Kies je een tapijt voor onder de eettafel, hou dan rekening met de juiste afmetingen. Het is belangrijk dat de poten van alle stoelen nog op het tapijt staan wanneer je rond de tafel zit. Meet bij aankoop daarom steevast de breedte van je tafel en tel er 50 à 60 centimeter bij. Voor sommige stoelen (zoals types met glijders in S-vorm, stoelen met armleuningen of kuipzeteltjes) reken je het best iets ruimer, tot 80 centimeter. Ook aan het hoofd van de tafel geldt dezelfde regel.

Hou rekening met de stijl van de meubels

Welk tapijt het beste past in jouw eetkamer, hangt grotendeels af van de meubels. Heb je stoelen met glijders? Kies dan liever een sober tapijt. Té veel lijnen en patronen komt al vlug druk over. Een tapijt met boord is minder geschikt in dat geval.

Staan er zeteltjes rond de tafel? Dan heeft een tapijt met tekening weinig zin, want je ziet ze toch niet. Bij een glazen tafel is een mooi patroon uiteraard wél een absolute meerwaarde.

Welke kleur past bij mijn eettafel?

De tafel staat centraal in de eetkamer. Kies dus een kleur in functie van het meubel. Contrast werkt heel goed. Heb je bijvoorbeeld een eikenhouten tafel, ga dan voor visueel vuurwerk en kies een grijs-blauw of rood tapijt. Zit er een bepaalde kleur in de stoffering van de stoelen? Dan mag je die wel laten terugkomen in het vloerkleed.

Op zoek naar het ideale tapijt voor onder je eettafel? Wij komen graag bij je thuis om een selectie van ons assortiment te presenteren. Vraag ernaar in onze toonzaal.

Scroll naar boven