Wat zijn de ideale afmetingen voor jouw tapijt?

Een tapijt is de perfecte sfeermaker voor je interieur. Het maakt je kamer warmer, uitnodigender, visueel interessanter en het helpt om van losse meubels één geheel te maken. Maar welke afmetingen moet je tapijt precies hebben? We helpen je op weg.

Zo kies je een tapijt met de juiste afmetingen

We geven je graag enkele tips waar je rekening mee kan houden. Al blijft je uiteindelijke keuze een kwestie van smaak en voorkeur.

Hou bij het kiezen van de afmetingen van je tapijt rekening met de grootte van de ruimte en de verhoudingen van de meubelstukken. Over het algemeen is het aanbevolen om een tapijt te kiezen waar de belangrijkste meubelstukken op kunnen staan. Zo creëer je een samenhangend geheel in de kamer. Zorg ervoor dat er nog wat ruimte vrij is rond het tapijt. Zo overlaad je de kamer niet en geeft dit een ruimer gevoel. Let erop dat de deuren vlot open kunnen.

Een tapijt in je zithoek

De ideale maten hangen af van de opstelling van je zithoek en de hoogte van de zetelpoten. Meestal plaats je de voorpoten van een zitmeubel op het tapijt. Sluit de zetel aan op de grond, dan is het voldoende dat het tapijt ertegen aansluit. Bij zitbanken op hoge poten, is het mooi dat de zetel volledig op het tapijt staat.

Om een inschatting van de juiste afmeting te kunnen maken steekt het tapijt ongeveer 20 cm onder de voorpoten en ook naast je zetel. Voor een hoeksalon of een twee- en driezitcombinatie zijn de maten 1.70 x 2.40m, 2.00 x 2.50 m, 2.00 x 3.00 m of 2.50 x 3.00 m courant.

Een tapijt onder de eettafel

Voor de eetkamer is het aan te raden een tapijt te kiezen waar zowel de eettafel als de stoelen volledig op passen. De ideale afmetingen van het tapijt hangen af van het type stoelen. Het is handig dat je er bij elk type stoel voor zorgt dat de stoelpoten bij het verschuiven niet over de randen van het tapijt schuiven.

Voor stoelen met rechte poten meet je de breedte van de tafel en tel je er langs beide kanten een halve meter bij. Stoelen met gekruiste poten, schuine achterpoten of met een S-vorm vragen eerder om 60-65 cm extra. Voor zeteltjes of stoelen met een armleuning, mag je rekenen op 80 cm langs weerszijden. Veelvoorkomende tapijtmaten voor eetkamers zijn 2 x 3 m, 2,50 x 3 m of 2,50 x 3,50 m.

Een tapijt in je slaapkamer

Wil je een tapijt onder je bed? Zodat je ’s morgens opstaat met een zacht en warm gevoel onder je voeten? Zorg dan dat het aan beide zijden voldoende uitsteekt. Een veelvoorkomende richtlijn is om ongeveer 60-90 cm tapijt uit te laten steken aan de zijkanten en aan het voeteneind van het bed. Je kunt het tapijt ook zo neerleggen dat het voor één derde onder het bed ligt, waardoor je een optische verlenging van je bed creëert. Ook leuk: leg een klein tapijt naast je bed of aan het voeteneind.:

Meten maar!

Heb je bepaald waar je een tapijt wil leggen? Om in te schatten welk effect een tapijt heeft in jouw interieur, kun je de vloer vooraf afplakken met tape. Of je kan het tapijt al eens leggen met krantenpapier of een oud laken. Zo kun je verschillende afmetingen voor je tapijt proberen en weet je uiteindelijk wat het mooist staat.

Wat is jouw maat?

Heb je uitgemeten hoe groot jouw tapijt ongeveer moet zijn? Dit zijn de meest voorkomende afmetingen voor tapijt waar je uit kan kiezen in de winkel:

 • 0,60 x 1,20 m
 • 1,20 x 1,80 m
 • 1,50 x 2,00 m
 • 2,00 x 2,00 m
 • 1,70 x 2,40 m
 • 2,00 x 2,50 m
 • 2,00 x 3,00 m
 • 2,50 x 2,50 m
 • 2,50 x 3,00 m
 • 2,50 x 3,50 m
 • 3,00 x 4,00 m

Zit jouw gewenste afmeting hier niet bij, dan kan er steeds een tapijt op maat gemaakt worden.

De afmetingen voor jouw ideale tapijt gekozen?

Kom dan eens langs in onze toonzaal in Hamme. Onze interieuradviseurs tonen je graag uit welke tapijten je kan kiezen in de afmetingen van jouw voorkeur. Of ze geven je advies over de ideale maten van een tapijt voor jouw interieur.

Scroll naar boven