Waarom zijn Gabbeh tapijten zo zeldzaam geworden?

Gabbeh tapijten zijn een echte streling voor het oog en tillen jouw interieur meteen naar een hoger niveau. Bovendien passen ze in elke woning, van landelijk tot modern, en zorgen ze voor een warme sfeer in huis. Jammer genoeg wordt het aanbod van deze unieke pareltjes steeds schaarser.

Wat is een Gabbeh tapijt?

Gabbeh tapijten, of nomaden tapijten, worden zoals de naam doet vermoeden gemaakt door nomadenfamilies uit Iran. Je herkent deze tapijtsoort aan zijn natuurlijke woltinten zoals beige, grijs en bruin. De typische diepgekleurde garens worden geverfd met behulp van plantaardige kleurstoffen. Gabbeh tapijten hebben meestal een heel eenvoudig patroon en bevatten slechts enkele decoratieve elementen. Vaak terugkomend zijn rechthoekige voorwerpen, dieren of kinderen.

Met zorg en liefde worden deze prachtige vloerkleden met de hand geknoopt en dat met de beste, meest kwalitatieve wol die door de nomaden zelf uitgekozen wordt. De wol is afkomstig van Iraanse schapen. Elk Gabbeh tapijt is dan ook een uniek en ijzersterk meesterwerk van ambachtelijke tapijtknoopkunst.

De oorsprong van Gabbeh tapijten

Het Gabbeh tapijt vindt zijn roots dus terug in de nomadencultuur van Iran. Rondtrekkende stammen maakten de tapijten voor zichzelf als tijdelijke vloerbekleding, maar ook als deken of gordijn. De families die de tapijten maken sterven stilaan uit. Veel jongere generaties trekken naar de steden of het buitenland om daar een job te zoeken. Het gevolg? Het aanbod wordt kleiner en kleiner.

Een mogelijk alternatief voor het Gabbeh tapijt is een handgeknoopt tapijt uit India. De knopers in India hebben hun best gedaan om deze tapijtsoort zo goed mogelijk te kopiëren, maar toch blijft het verschil groot. Een echt Gabbeh tapijt voelt zacht aan, maar heeft een robuuste natuurlijke uitstraling. Een Indo Gabbeh tapijt, een namaak Gabbeh tapijt uit India, ontbreekt de fijnheid van de natuurlijke kleuring en het stoere karakter. Verder zijn nomaden heel duurzaam en is de kwaliteit ijzersterk. Ook dit is een groot verschil met de Indiaanse variant. Ben je toch op zoek naar een degelijk tapijt zoals een Gabbeh tapijt? Dan kies je het best voor een handgeknoopt tapijt uit Nepal of Afghanistan.

Meer informatie nodig?

Benieuwd hoe een Gabbeh tapijt jouw interieur kan opfleuren? Of wil je graag meer informatie? Neem gerust contact met ons op of kom eens langs in onze toonzaal in Hamme. Wij helpen je met veel plezier verder!

Scroll naar boven