Hoe herken je een handgeknoopt tapijt?

Handgeknoopte tapijten zijn vaak prachtig om te zien. Ze hebben karakter en zorgen voor extra warmte en sfeer in je woonkamer. De variaties zijn eindeloos en het vakmanschap erachter is ongekend. In ieder tapijt zitten honderden manuren met als resultaat de meest unieke en kleurrijke tapijten. Wil je graag een echt handgeknoopt tapijt in huis? Wij geven je hieronder een aantal tips hoe je deze kan herkennen.

Ga op zoek naar de knopen

Om een echt handgeknoopt tapijt te herkennen is het raadzaam om als eerste te zoeken naar … knopen. Het klinkt allicht evident, maar toch kan je ze op deze manier goed van machinale tapijten onderscheiden. Plooi hiervoor de pool van het tapijt open. Zie je vervolgens een knoop zitten dan is dit het ultieme bewijs dat je te maken hebt met een handgeknoopt tapijt.

Zitten er franjes aan je tapijt? Dan zijn deze bij een echt tapijt op natuurlijke wijze verweven. Bij machinaal geproduceerde tapijten kan je zien dat deze er achteraf zijn aangenaaid om de ‘handgemaakte look’ te creëren.

Ga op zoek naar imperfecties

Handwerk is onmogelijk perfect te maken. Zoek daarom naar imperfecties of ongelijke speling tussen de rijen in de geknoopte wol. Een oud Perzisch gezegde luidt dat handgeknoopte tapijten op een perfecte manier imperfect zijn en op een exacte manier niet exact.

Zo kan je een echt tapijt vaak ook herkennen aan de afmeting. Deze zal nooit exact zijn (vb. 2.00 x 3.00 m), maar altijd een speling hebben van een paar centimeter. Hetzelfde geldt voor de kleur en stoffen die gebruikt worden. Doordat er vaak natuurlijke kleuren en materialen worden gebruikt, zullen er kleine verschillen en kleurschakeringen te zien zijn. Machinaal geproduceerde tapijten maakt men van chemische kleurstoffen waardoor de kleur effen is.

Herken een handgeknoopt tapijt aan de afkomst

Als laatste tip geven we je mee dat je een handgeknoopt tapijt ook kan herkennen aan zijn afkomst. Elk land heeft zijn eigen uitstraling. Een tapijt uit Iran heeft in veel gevallen een lederen boord langs de rug van de lange kant. Een Afghaans tapijt kan je vaak herkennen aan de speciale manier van afwerking van de franjes. Kortom, iedere regio heeft zo zijn typische kenmerken.

Wil je zeker zijn van een echt handgeknoopt tapijt?

Kom dan langs in onze toonzaal te Hamme. Onze collectie tapijten is een ware lust voor het oog. Stuk voor stuk zijn het unieke pareltjes van handgeknoopt vakmanschap. Kom onze collectie dus snel ontdekken en til je interieur naar een hoger niveau.

Scroll naar boven