Hoe gaat het maken van een Oosters tapijt in zijn werk?

Oosterse tapijten zijn al eeuwenlang een begrip. Deze unieke tapijten met hun fascinerende patronen hebben door de jaren heen heel wat mensen betoverd. De variaties zijn eindeloos en het vakmanschap erachter is ongekend, waardoor deze tapijten een ware blikvanger zijn in elk huis. Heb je altijd al willen weten hoe een Oosters tapijt gemaakt wordt? Wij geven je in deze blog een exclusief kijkje achter de schermen.

Van ontwerp tot knopen met de hand

De eerste stap in het vervaardigen van een Oosters tapijt is het ontwerpen van een design. Elk tapijt is anders en het is een hele opgave om telkens een uniek ontwerp te bedenken. Nadat het design af is, kiest men zorgvuldig de wol die de knopers gaan gebruiken om het tapijt van te maken. Deze wordt volledig met de hand gekaard. Dit is een proces dat de vezels ontwart, reinigt en vermengt.

Na het kaarden spint en kleurt men de wol zodat hij klaar is voor gebruik. De gekleurde garens verzamelt men bij de loom of knoopstoel waar knopers het met de hand afwerken tot een mooi tapijt. Ze volgen daarbij een plan op millimeterpapier waarbij elk vierkantje een knoop vertegenwoordigt.

Wassen, drogen en scheren

Nadat het tapijt is geknoopt, spoelt men het met water en een milde zeep waarna men het tapijt droogt. Wanneer het droog is scheert men het tapijt tot een ​​normale poolhoogte of voorziet men deze van een reliëf. Dit is geen sinecure! Overal moet de juiste druk worden uitgeoefend. Als er iets misloopt, gaat het tapijt verloren. Soms volgt er  nog een extra wassing om een speciale look aan het tapijt mee te geven, bijvoorbeeld een antique washing.

Afwerking van het Oosters tapijt

Vervolgens neemt men het tapijt mee om het te rekken of stretchen. Men brengt het Oosters tapijt op een kader aan waar het enkele dagen op blijft hangen om er zeker van te zijn dat het tapijt zo recht mogelijk is. De laatste stap is het afwerken. Daarbij worden de draden aan het uiteinde tot franjes gemaakt of omgenaaid tot een stevige boord. Daarna is het tapijt af en klaar voor de verkoop!

Kom het eindresultaat bewonderen in onze winkel

Wil jij het eindresultaat van dit unieke vakmanschap eens met eigen ogen zien? Kom dan langs in onze winkel in Hamme. In ons assortiment vind je gegarandeerd het Oosters tapijt van je dromen.

Scroll naar boven