Hoe kies ik het ideale tapijt voor mijn interieur?

Een tapijt kiezen dat mooi past bij de rest van je interieur en de ruimte ook een meerwaarde biedt: het vraagt best wat denkwerk vooraf. In dit artikel zetten we enkele zaken op een rij waar je het best rekening mee houdt tijdens het keuzeproces.

1. Kies een tapijt dat aansluit bij de stijl van je interieur

Het karakter van je woning bepaalt voor een groot stuk welke tapijten er in aanmerking komen. De meubels hebben de grootste impact op de stijl. In een landelijke woning waar veel met natuurlijke en warme materialen wordt gewerkt, is eenhandgeknoopt oosters tapijt bijvoorbeeld een prachtige eyecatcher. Het kleurrijke tapijt contrasteert dan mooi met de klassieke meubels. Je kunt het geheel verder harmoniseren door decoratieve stukken toe te voegen, zoals kussens en plaids.

In een strak en minimalistisch interieur voegt een tapijt dan weer de nodige gezelligheid en sfeer toe. Het tapijt zorgt letterlijk voor wat huiselijkheid en warmte.

2. Kleurcontrast met meubels en vloeren werkt altijd

Moet je tapijt straks de blikvanger worden in de kamer? Of hou je het liever sober? Het spel van kleuren bepaalt of je tapijt een eyecatcher of bescheiden decorstuk wordt. In een klassiek interieur, zoals hierboven omschreven, mag je gerust gaan voor de eerste optie. Is je interieur sowieso al erg uitgesproken? Kies dan een tapijt dat de aandacht niet naar zich toetrekt. Het geheel wordt dan al vlug té schreeuwerig.

Hetzelfde geldt voor de vloer. Een tapijt verbindt alle interieurelementen en maakt er een geheel van. Zorg daarom voor voldoende contrast met de vloer. Op donker parket staat een licht tapijt erg mooi. Op een lichte tegelvloer kies je beter voor een donker tapijt.

3. Kies in functie van de ruimte

Waar het tapijt zal komen te liggen, speelt natuurlijk ook een rol. In een eetkamer  is een boord belangrijk. Die ligt vrij en valt dus op. In een salon valt het middenvlak dan weer meer op. De boord verdwijnt meestal onder de fauteuils en is in dat geval dus minder van belang.

Tip: neem een stuk van je interieur mee als je naar de tapijtspeciaalzaak gaat. Een foto, een vloertegel, een stoel of een stukje stof van de gordijn, helpen je om de juiste keuze te maken.

Scroll naar boven