Een Perzisch tapijt reinigen: hoe doe je dit?

Een handgeknoopt Perzisch tapijt is een kostbaar bezit. Het is dan ook belangrijk om het regelmatig schoon te maken. Zo blijf je er langer van genieten en behoudt het zijn kwaliteit. Op tijd en stond jouw Perzisch tapijt reinigen is dan ook een goed idee! Maar hoe ga je best te werk? In deze blog lichten we dit graag voor je toe.

Goed stofzuigen

Om te beginnen is het aan te raden om je tapijt eerst goed te stofzuigen. Zo verwijder je al een groot deel van het stof. Stofzuig eerst de bovenkant van je Perzisch tapijt en draai het vervolgens om. Stofzuig dan de rug van het tapijt en daarna nogmaals de bovenkant. 

Maak een sopje van azijn en zachte zeep

Na het stofzuigen maak je een sopje van lauwwarm water met een scheut keukenazijn en wat detergent zoals ossengalzeep of Woolite. Zorg er wel voor dat het sopje niet te veel schuimt. Neem vervolgens een ankerborstel en een witte vod. Voordat je begint te schrobben is het belangrijk te vermelden dat deze methode alleen geschikt is voor wollen tapijten! Indien je twijfelt of je tapijt een echt handgeknoopt tapijt is en enkel uit wol bestaat is het aangeraden om dit te controleren voordat je het tapijt met dit sopje schoonmaakt. Dit kan door te kijken op het etiket, certificaat of de aankoopbon.

Schrobben, nawrijven en drogen

Dompel de ankerborstel in het sopje, laat het even uitdruipen zodat het tapijt niet kletsnat wordt en schrob vervolgens gelijkmatig van links naar rechts, telkens in dezelfde richting. Zo blijven de poolharen nadien ook mooi in dezelfde richting staan. Wanneer je gedaan hebt wrijf je over het tapijt met een witte vod. Leg vervolgens het tapijt te drogen in een droge en propere ruimte. Zorg ervoor dat het plat op de grond ligt en zeker niet in de zon! Laat het tapijt liggen tot het volledig droog is. Dit kan 2-3 dagen duren.

Meer informatie over een Perzisch tapijt reinigen

Uiteraard kan je je Perzisch tapijt ook professioneel door ons laten schoonmaken. Wil je meer informatie over het reinigen van een Perzisch tapijt of heb je andere vragen? Kom dan langs in onze toonzaal te Hamme. We helpen je graag verder!

PS wist je dat sneeuw ook perfect gebruikt kan worden voor het reinigen van je Perzisch tapijt? Hoe je dit doet kan je zien in dit filmpje.

Scroll naar boven