Zo verwijder je vlekken uit je tapijt na de feestdagen

De feestdagen zijn een periode van uitgebreid tafelen en samen genieten. Buiten is het koud en donker, maar binnen is het gezellig en warm. Het enige nadeel? Met kleine kinderen in de buurt is de kans groot dat er wijn of hapjes gemorst worden. Heb je wijnvlekken op je tafelkleed? Of koffie, cola of mosterd gemorst op je tapijt? Hieronder lees je hoe je de vlekken verwijdert.

Vlekken van wijn, cola of koffie op je tapijt of tafellaken

Dep de vloeistof op met een schone doek of keukenpapier. Begin zeker niet te wrijven, want dan maak je de vlek alleen maar groter. Giet daarna een klein beetje bruiswater over de vlek. Het koolzuur borrelt de gemorste vloeistof op en verdunt de vlek. Dep het water opnieuw op, zonder te wrijven. Herhaal dit 2 of 3 keer.

Neem daarna een badje met lauwwarm water. Druppel daar wat wasmiddel voor wol in. Neem een witte doek en verspreid het wasmiddel al deppend over de vlek. Spoel na met proper lauw water. Let op: ook nu niet wrijven, maar deppen! Laat ten slotte de vlek aan de lucht drogen of gebruik een haardroger. Hou in dat geval wel voldoende afstand, zodat de stof niet verbrandt.

Veel mensen zeggen dat cava en champagne geen vlekken maken. Dat klopt niet. In champagne en cava zit suiker en suiker plakt. Stof en vuil blijven dan ook gemakkelijk in de vlek kleven. Heb je cava of champagne op je tapijt gemorst? Reinig dan zeker de vlek zoals hierboven uitgelegd.

Een grote vlek op je tapijt?

Heb je een fles wijn omgestoten? Of een andere grote vlek op je tapijt? Ga dan op dezelfde manier tewerk als hierboven, maar laat de vlek drogen met een badhanddoek erbovenop. Kijk ook even onder het tapijt, want misschien is de wijn door het tapijt tot op de vloer gedruppeld.

Voedselvlekken op je tapijt of tafelkleed

Heb je taart, saus of iets anders gemorst? Schep het voedsel met een lepel af het tapijt of tafellaken. Begin zeker niet te wrijven! Dan maak je de vlek alleen maar groter. Giet een klein beetje bruiswater op de vlek en laat borrelen. Doe dit 2 of 3 keer. Maak ook dan een sopje met lauwwarm water en wasmiddel voor wol. Dep dit op de vlek met een witte doek. Spoel na met proper lauw water en laat drogen.

Vet of olievlekken op je tapijt

Wat dan met vlekken van bladerdeeghapjes, olijven en zongedroogde tomaten? In dat geval gaat het om vet- of olievlekken. Los een klein beetje afwasmiddel op in lauw water en neem een zacht sponsje. Dep een kleine hoeveelheid van het sopje voorzichtig op de vlek. Neem daarna lauw water en dep de vlek schoon. Laat drogen aan de lucht of gebruik een haardroger. Hou in dat geval wel voldoende afstand zodat de stof niet verbrandt.

Kaarsvet of schoensmeer op je tapijt 

Kaarsen maken een kamer natuurlijk heel gezellig. Maar kaarsvet kan ook uitlopen en vlekken maken. Heb je vlekken van kaarsvet in je tapijt? Neem wat bruin papier en leg het op de vlek. Zet je strijkijzer op stand 1 of 2 en strijk voorzichtig over de vlek. Het kaarsvet wordt terug zacht en wordt geabsorbeerd door het bruine papier. En wat dan met vlekken van schoensmeer? Ga hiervoor langs de drogist voor wasbenzine. Verdeel een kleine hoeveelheid op een wit vodje en dep het op de vlek.

Zoals je ziet bestaat er voor elke vlek een oplossing. Welke soort vlek je ook hebt, er geldt één gouden regel: hoe sneller je de vlek behandelt, hoe beter het resultaat. Ga vlekken dus zo snel mogelijk te lijf, ook al heb je bezoek. Zo krijg je het beste resultaat. Heb je een hardnekkige vlek in je tapijt en weet je niet wat te doen? We adviseren je graag over de beste oplossing. Neem gerust contact op.

Scroll naar boven