Wat is een akoestisch tapijt?

Heb je last van een slechte akoestiek in huis of op kantoor? Hoor je jezelf steeds nagalmen als je praat? Dat is niet prettig en kan zelfs als irritant ervaren worden. Bovendien hebben onaangename geluiden een negatieve impact op je prestaties en kan je je er moeilijker door concentreren. Een mogelijke oplossing? Kiezen voor een akoestisch tapijt.

Wat is akoestiek?

Akoestiek is de invloed die een ruimte heeft op de klank en nagalm van geluid. We spreken van een slechte akoestiek als het te lang duurt voor het geluid terug in de oren komt of als het signaal verstoord is. Hierdoor daalt de spraakverstaanbaarheid.

Heb je gekozen voor harde vloeren, glad gestucte muren en grote raampartijen in je huis? Dan is de kans groot dat je last hebt van een slechte akoestiek. Want hoe harder de materialen, hoe slechter de akoestiek. Gelukkig kan zachte vloerbedekking, zoals een tapijt, hier een oplossing voor bieden.

Welk voordeel biedt een akoestisch tapijt?

Wist je dat de weerkaatsing van geluid op tapijt de helft korter is dan op een harde vloer? Bovendien worden ook omgevingsgeluiden met de helft gereduceerd. Een tapijt absorbeert als het ware de geluidsgolven waardoor de klankkleur van hoogfrequente geluiden warmer wordt en de nagalmtijd vermindert. En hoe dikker het tapijt, hoe groter het effect. Je kiest dus best voor een hoogpolig vloerkleed of shaggy tapijt als je woning of kantoor een slechte akoestiek heeft.

Tapijten zijn dus ideaal om contactgeluid te dempen. Vooral in appartementen en flats is een akoestisch vloerkleed aan te raden. Zo hebben je buren (en jezelf) geen last van hard geluid. Ideaal voor gezinnen met jonge kinderen of als je graag hakken draagt!

Meer informatie nodig?

Wil je graag meer weten over een akoestisch tapijt? Ben je benieuwd naar wat er mogelijk is in jouw situatie? Neem dan snel contact met ons op of kom eens langs in onze toonzaal in Hamme. Onze interieuradviseurs staan je graag bij met raad en daad!

Scroll naar boven